štvrtok 25. mája 2017

Pamatujte, že je to jen hra...

Autor: Stephanie Garber
Názov: Caraval
Počet strán: 432
Vydavateľ: Egmont ČR
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Oficiálna anotácia: Než vstoupíte do světa Caravalu, mějte na paměti, že je to jen hra.
Ať už jste o Caravalu slyšeli cokoli, určitě se to nevyrovná realitě. Je to víc než hra! Je to magie. Scarlett vždy toužila Caraval zažít a letos dostala pozvánku. Jenže vzápětí unese její sestru Tellu tajemný režisér celého představení. Není se čeho bát, Caraval je přece jen zdání. Ale co když ne? Ať už je to jakkoli, Caravalem musí Scarlett projít i se zlomeným srdcem a sestru rychle najít, než se spustí nebezpečný dominový efekt následků a navždy ji ztratí.



„Nebyla si jistá, kolik toho k němu cítí, ale představovala si, 
že milovat ho by bylo jako mít rád tmu- hrozivou a pohlcující, ale absolutně nádhernou, jakmile vyjdou hvězdy.“

Už keď som knihu po prvý raz držala v rukách, bola som si istá, že bude niečim výnimočná. Mala som pravdu. Caraval uchváti každého milovníka kúziel a nadprirodzena, pretože v príbehu doslova prúdi mágia. Na prvý pohľad celkom všedné veci ukrývajú symboliku a je len na vás, ako si ich vyložíte. Autorkin spôsob písania je viac než ojedinelý. Nebojí sa vytvoriť situácie, ktoré sú v reálnom svete absurdné. Hrá sa so slovami a spája ich s predmetmi, ku ktorým zvyčajne ani nepasujú. Nemožné sa stáva možným a naopak. K pocitom priraďuje farby, čo len pridáva na jedinečnosti príbehu. Miestami šlo o nonsens takých rozmerov, až môj mozog prestával vnímať. Avšak dej bol prehľadný, takže som sa v ňom nestratila.
V príbehu sa nevyskytuje žiadne hluché miesto. Autorka si dala záležať na dialógoch, ktoré posúvali dej vpred. Asi najväčším prekvapením bol pre mňa záver knihy, ktorý som nečakala. Viac než nečakala.

„´Když ti odpovím, řekneš mi, kde najdu svou sestru?´
´Když odpovíš správně.´
´A když ne?´
´Tak tě samozřejmě zabiju,´ zasmál se, 
ale tentokrát zněl jeho smích dutě, jako zvon bez srdce.“

Čo sa postáv týka, príbeh sa nimi nejako extra nehemží. Autorka sa sústredila skôr na to, aby každý zohrával istú úlohu a nebol len na okrasu. Napriek menšiemu počtu postáv dej nebol fádny. Vyskytli sa v ňom osoby všetkých pováh, čo taktiež prispelo k jeho napredovaniu.
Pomocou hlavných protagonistov v podobe Scarlett a Juliana som sa mohla aj ja zúčastniť Caravalu. Autorka až prekvapivo ľahko vniesla ich myšlienky do mojej hlavy. Obaja si získali moje sympatie. Scarlett vďaka svojej obetavosti a ochote chrániť milovaných, nech sa dialo čokoľvek. Julian, na druhej strane, pomocou svojej miernej arogantnosti. Táto vlastnosť totiž patrí k jeho osobnému čaru, ktoré nás sprevádza celým príbehom. 
Zdá sa mi však, že sa všetci novodobí autori riadia akýmsi vzorcom, čo sa týka hlavnej hrdinky, tajomného mladíka a postupného odhaľovania tajomstiev. Vždy, ale naozaj vždy, situácia skončí ranením citov jednej z postáv, opozdeným vysvetľovaním a následným udobrením. Ešte som sa celkom nerozhodla, či mi je takéto spracovanie po vôli, alebo ma už začína hnevať.

Grafické spracovanie:
Väčšina čitateľov sa nevie stotožniť so zmenou obálky. Podľa môjho názoru je však táto oveľa výstižnejšia. Pôsobí magickejšie a zvodnejšie. Presne ako samotný príbeh. Len ma mrzí, že české vydanie je ochudobnené o mapu Caravalu, ktorá by dokreslila celkovú atmosféru. 


Hodnotenie:

Za poskytnutie recenzného výtlačku ďakujem megaknihám. Vy si knihu môžete zakúpiť TU.

7 komentárov:

  1. Moc hezká recenze, jsem ráda, že jsem narazila na tvůj blog. Já jsem Caraval četla v angličtině (v tom zlatém vydání s mapou) a musím s tebou naprosto souhlasit, jen mě konec trochu zklamal, ale zároveň nadchl :) Na tvůj blog ještě určitě zavítám, tak se zatím měj hezky!
    http://dreamyinbooks.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Som rada, že sme sa zhodli. No, ten koniec bol naozaj prekvapivý, som zvedavá, čo autorka plánuje ďalej. :)

      Odstrániť
  2. Ešte som knihu nečítala, ale poznám ju, keďže istý čas sa v blogosfére dosť pretriasala (možno ešte doteraz) a som zvedavá, aký názor si na ňu spravím ja. Vyvolala v čitateľoch dosť protichodné reakcie.
    lyn-von-nightlight.blogspot.sk

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Snáď sa ti bude páčiť. Môžem jedine odporúčať. :)

      Odstrániť
  3. Já po Caravalu neustále pokukuji, moc mě láká. Výborná recenze a krásný blog! :)
    https://knihomolka01.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ďakujem krásne a knihu môžem jedine odporučiť. :)

      Odstrániť
  4. Skvělá recenze :) Na knihu se určitě chystám zaujala mě už v angličtině a mám radost, že jsme se jí dočkali i u nás :) A obálka se mi líbí :)

    OdpovedaťOdstrániť