nedeľa 16. septembra 2018

Venile- nič nie je nemožné...

Autor: Valentína Sedileková
Názov: Venile, pokrvní
Počet strán: 304
Vydavateľ: Artis Omnis
Rok vydania: 2017
Jazyk: slovenský
Oficiálna anotácia: Bezstarostný život stredoškoláčky Kathrin sa otočí naruby vo chvíli, keď sa po škole roznesie škandál, v ktorom hrá hlavnú rolu. Tlak zvláda len vďaka dobrým priateľom, no jej hnev vyvrcholí... premenou na zviera. Kathrin si myslí, že sa zbláznila. Naplánuje pomstu ako poslednú možnosť očistiť svoje meno. No ani len netuší, že sa medzitým spustili prvé kamienky lavíny, ktorá ju prostredníctvom odvážneho chlapca zavedie na Venile, očarujúcu planétu oddelenú Prechodom. Zistí, prečo žije u nevlastných rodičov, čo znamenajú jej nezvyčajné schopnosti a prečo je tá, na ktorej pleciach leží osud celého sveta. Napriek okolnostiam, ktoré ju tlačia po predurčenej ceste Pokrvnej, konečné rozhodnutie, ktoré ovplyvní nielen jej život, musí urobiť ona sama.

Vo vojne sa mnohým zmení tvár,“ zvážnela Neliel,“ ale ak si pamätáte hodnoty, 
za ktoré bojujete, vaše srdce zostane čisté. 
Túžte po dobre, láske a mieri- pretože len za to sa oplatí bojovať.

Kniha Venile sa nedávno dočkala druhého vydania, čo bol dôvod mojich vysokých očakávaní. Anotácia sľubovala fantasy príbeh o neobyčajnom dievčati Kathrin a čarovnom svete mimo našej planéty. Trochu som sa obávala klišé, ktoré v tomto prípade hrozilo. Autorka ma však príjemne prekvapila. Hlavná hrdinka, ktorá má na začiatku príbehu len štrnásť rokov, je spočiatku zbrklejšia a citlivá. Postupom času sa z nej stáva vnútorne vyrovnaná osoba. Napomáha tomu fakt, že autorka sa nesústredila na lásku voči opačnému pohlaviu, ako to vo väčšine kníh pre mládež býva, ale pohrala sa s mentálnym vývojom hlavnej hrdinky. Vedľajšie (mužské) postavy síce v príbehu nájdeme, no nejedná sa o žiaden milostný trojuholník.

Kiežby si Pán zla uvedomil, že dosiahnutie šťastia neznamená obsadiť celú planétu."

Každý fantasy príbeh potrebuje jedinečný svet, v ktorom sa dej odohráva. V prípade knižky Venile sa väčšina deja odohráva v Dedine. Čarovné miesto, ktoré má svoju správnu radu, cvičených vojakov, čarodejov… Autorka si šplhla pri vyobrazení miest, no ich názvy ju posunuli o pár priečok nižšie. Krkolomné názvy či už miest, alebo samotné mená postáv, sa mi ťažko pamätali. Niekoľkokrát som musela obracať stránky a hľadieť na mapu, aby som sa zorientovala. Členovia rady sa ponášali jeden na druhého a ja som netušila, kto má akú úlohu.
Celkovo sa však kniha číta príjemne. Autorka si na jej písanie vybrala prítomný čas, čím mi viac než ulahodila. Knižka sa čítala ľahko a neobsahovala žiadne zbytočné opisy. Zo strany na stranu gradovala, až vyvrcholila v nečakanom konci. Ten bol pre mňa viac než smutný a niektoré scény pohoršujúce. Detailné opisy môžu pobúriť miernejšie povahy.
Čo sa týka grafického spracovania knihy, mapa vo forme nálepky je viac než originálnym nápadom. Nezvyčajná obálka v kreslenej podobe taktiež pridáva knižke na jedinečnosti.

Hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára