štvrtok 15. septembra 2016

Nie sú to legendy, žijú medzi nami...

Autor: Julie Kagawa
Názov: Spoločenstvo drakov: Talon                                
Počet strán: 344                                                                 Vydavateľ: Fragment                                                            Rok vydania: 2015                                                                Jazyk: slovenský  
Oficiálna anotácia: Pred dávnymi vekmi boli draci na pokraji vyhynutia. Legendárni drakobijci z Rádu sv. Juraja ich takmer vyhubili. Tí, ktorí prežili, sa ukrývali v ľudskej podobe. Ich počet pomaly rástol a moc silnela. Ubehli stáročia a draci sa pripravujú na okamih, keď ľuďom ukážu, kto je skutočným pánom sveta... Sledovať, začleniť sa, splynúť. Presne to má za úlohu dračie dievča Ember. Má za sebou základný výcvik a dokáže na seba vziať ľudskú podobu. Jeho budúcnosť je vopred naplánovaná: má poslúchať, nevyčnievať z radu a slepo plniť rozkazy. To všetko na rozkaz tajnej a nekompromisnej dračej organizácie s názvom Talon. Ember sa však s tým vôbec nestotožňuje. Zisťuje, že svet nie je len čiernobiely. Spoznáva utečenca, ktorý sa proti demagógii Talonu vzbúril, a tiež človeka, ktorý zasiahne jej srdce. 
Je pravda to, čo jej celý život vštepovali do hlavy? Je Talon stelesnením dobra, kým ľudia sú zlí? Ember zisťuje, že dosiaľ vštepovaná "pravda" má veľké trhliny. Ako sa rozhodne? Vernosť Talonu či iný, nepoznaný osud?

´Zavrtel hlavou a prižmúril oči. „Keď príde čas a ty budeš musieť stlačiť spúšť, nesmieš ani trochu pochybovať. Nesmieš zaváhať ani na moment, inak ťa roztrhá. Chápeš to, však?“
Znovu sa predo mnou blysla Emberina tvár, usmievavá a radostná, a pri spomienke na jej bozk sa vo mne všetko zovrelo. Kruto som to potlačil.
„Áno,“ prikývol som. „Chápem.“´
Postavy:        
Začnem pekne poporiadku. S dračicou Ember som zo začiatku zvádzala boj, keďže mi ako hlavná postava neprišla okrem toho, že sa vie meniť na človeka, ničím originálna. Jednoducho priemerná hrdinka, ktorá prišla svoje leto tráviť do Kalifornie (a popri tom plniť rozkazy tajnej organizácie). Dračia stránka v nej akoby driemala. Vzhľadom na anotáciu som čakala dračicu, ktorá vzdorovito odmieta rozkazy a bije sa za pravdu. Ako drak sa začala správať až niekde pri polovici knihy, čo ma naozaj mrzí. Mimo iného mi liezla na nervy jej nerozhodnosť a občasné natvrdnuté konanie. Celkovo som z Ember mala zmiešané pocity, čo sa až do konca príbehu nezmenilo.                  
Mužské osadenstvo v zastúpení Garreta a  Rileyho ma prinútilo čítať ďalej. Obaja chlapci si ma k sebe pripútali osobitým vystupovaním. Garret, hoci bol zo začiatku trochu odmeraný a popieral svoje city, sa nakoniec otvoril a začal naplno žiť. S Ember mali jedno spoločné, a to slepé plnenie rozkazov vo viere, že konajú správne. Garret mi ukázal, že aj keď sa veci skomplikujú, vždy sa oplatí riskovať. Pretože ak nezariskujeme, nič nezískame.         
Dezertér Riley bol, je aj bude jednou z tých postáv, ktoré máte chuť zabiť, ale nakoniec si to rozmyslíte. Drzosť, afektovanosť a tvrdohlavosť dračieho utečenca ma istým spôsobom očarila. Riley si stál za svojim, nech sa dialo čokoľvek. Popritom ale nezabúdal chrániť tých, na ktorých mu záležalo. Taký bad boy, v ktorom drieme ochranca. No a nakoniec- Dante. Bude stačiť, ak poviem, že v mojich očiach sa z brata Ember stal odporný sviniar s vymytým mozgom. Po všetkom, čím si s Ember prešli, by som rozhodne nečakala, že sa zachová tak, ako sa zachoval. Dúfam, že ho spravodlivosť dostihne.

„Drak prižmúril oči. Presunul váhu, zaklonil tlamu, roztiahol nozdry a ja som odvrátil hlavu, kým ma zasiahne nápor dračieho ohňa. Dúfal som, že sa to udeje rýchlo.“

Prečo áno?   
Knihu som si dopriala ku koncoročnému vysvedčeniu ako odmenu za celkom obstojné známky. Zaujímavá anotácia a fakt, že sa jedná o fantasy knihu s drakmi, bol dôvod jej kúpy. Hoci sa dej rozbiehal pomaly a ja som po prvej kapitole mala chuť knihu zavrieť, vyplatilo sa ešte chvíľu počkať. Sympatické mužské zastúpenie, tajomstvá, akčnosť. Toto všetko prispelo ku kladnému hodnoteniu knihy. Spisovateľka popustila uzdu svojej fantázie a vykreslila celkom nový svet Talonu a Rádu svätého Juraja, zasadený do toho nášho. Autorka má naozaj zaujímavý štýl písania, vďaka ktorému všetko v príbehu pôsobí reálne a vy len čakáte, kedy sa za vaším oknom objaví jasnočervený drak. Ako každý príbeh, aj tento má svoje posolstvo: Chop sa šance, pretože neskôr budeš ľutovať, čo sa mohlo stať, ak by si nezaváhal.

Prečo nie?       
Vzbura, milostné trojuholníky, zrada. Zdá sa mi, že v poslednej dobe má každá tretia kniha rovnaký, alebo aspoň podobný námet. Hlavná hrdinka si musí vybrať medzi upírom a vlkolakom, upírom a človekom, vlkolakom a človekom, no a nakoniec aj medzi drakom a človekom. Viem, že nie je najľahšie vymyslieť niečo nové, ale stále dookola čítať to isté omrzí. Ak nie teraz, raz určite. A mňa to už omrzelo. 
Napriek tomu, že autorkin štýl písania je naozaj zaujímavý, vzťah medzi Ember, Garretom a Rileym ma doslova ubíjal. Nebolo v ňom nič nové- dievča spozná jedného, zamiluje sa, spozná druhého, tiež sa zamiluje a nakoniec si nevie vybrať. Ďakujem, ale týchto kníh mám už dosť. Keďže je kniha radená medzi fantasy o drakoch, očakávala som okrídlené stvorenia, plné zášti voči Rádu svätého Juraja a bažiace po krvi. Po drakoch však nebolo ani stopy. Sem-tam sa v príbehu nejaký mihol, ale inak to bola pustatina. Ďalším mínusom je predvídateľný dej, ktorý mi kazil zážitok z čítania. V príbehu síce bola akčnosť, ale napätie vonkoncom nie. Poľahky dokážete uhádnuť, čo sa v príbehu stane a ako to celé skončí. 
Čo mne osobne vadí, aj keď to s príbehom veľa spoločné nemá, je fakt, že Talon je prvým dielom série a zatiaľ sa preklad pokračovaní nechystá. Nuž, asi budem musieť siahnuť po anglickom vydaní.


Hodnotenie:

2 komentáre:

  1. Já jsem s Talonem moc spokojená nebyla. Zápletka a její inspirace je více než jasná a autorce se to nepodařilo vynahradit ani na fádních postavách.

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Ako sa hovorí- 100 ľudí, 100 chutí. Ja si pokračovanie zo zvedavosti určite zaobstarám.

    OdpovedaťOdstrániť