nedeľa 17. júla 2016

Uprostred lesov sa začína boj o život...

Autor: Ursula Poznanski                                                    
Názov: Saeculum                                                                                         Počet strán: 480                                                                                            Vydavateľ: Fragment                                                                                
Rok vydania: 2014                                                
Jazyk: slovenský                                                               
Oficiálna anotácia: Stráviť päť dní v hlbokom lese a skúsiť žiť ako v stredoveku vyzeralo ako výborný nápad. Bastian by si však tento zážitok radšej nechal ujsť. S účasťou na výprave súhlasil len kvôli svojej láske Sandre. Partia dobrodruhov sa vydáva na cestu napriek tomu, že miesto, kde chcú táboriť, bolo kedysi prekliate. Staré povedačky o tom, že kto do lesa vstúpi, nevráti sa už späť, nikto neberie vážne. Počas prvej noci príde prudká búrka a z tábora zmizne prvý člen výpravy. Zostanú len podivné odkazy vyryté do kôry stromu. Keď sa ho ostatní vydajú hľadať, začnú blúdiť. Nechá ich LES odísť?

      „Tá kosť...to je stehenná kosť.“ V jej očiach videl, že tuší, čo príde. 
     Videl to na jej perách, ktoré zbledli, na spôsobe, ako sucho prehltla. 
                                 Napriek tomu to povedal, musel sa toho zbaviť. 
                                                     „Ľudská stehenná kosť.“


Postavy:                                                 
Hlavným hrdinom trileru je Bastian, dvadsaťročný študent medicíny, ktorého k štúdiu núti skôr otec ako on sám. Sedieť nad knihami je pre neho samozrejmosťou, o živote mimo učebníc a skrípt nemá ani potuchy. Možno práve vďaka potrebe dosiahnuť čo najlepšie výsledky som si k nemu našla cestu. Bastian je skôr introvert, čo mu dáva ďalší plusový bod. Ocenila som, že sa nehral na frajera, ale bol sám sebou. Čo znamená milý, starostlivý a úprimný. Postupom času sa predrala na povrch aj ďalšia z jeho vlastností- statočnosť. Keď šlo do tuhého, dokázal si zachovať chladnú hlavu a byť tak oporou mnohým zo svojich priateľov. Najmä Iris. Dievčina, ktorá má za sebou neľahkú minulosť a ukrýva nejedno tajomstvo. Ak mám byť úprimná, Iris som zo začiatku príbehu veľmi nefandila. Zdala sa mi drzá a intrigánska. Časom som však zistila, že jej správanie bolo len obranou, čo ma prinútilo prehodnotiť môj postoj voči nej. Pochopila som jej minulosť a od tej chvíle sme všetko prežívali spolu. 
Oplatí sa vôbec vyjadrovať sa k Paulovi? Nuž, s vedúcim skupiny som od začiatku príbehu zdieľala len kladné emócie. Starostlivosť, férovosť, vodcovstvo. Slová, ktorými by sa dal opísať jeho charakter. Aspoň spočiatku. Ako príbeh postupoval, Paul urobil niečo, čím ma vytočil do nepríčetnosti a definitívne tak ukončil môj vzťah k nemu. Vedľajšie postavy ako Kamienok, Bradavica, Lysbeth a Sandra boli dobre premyslené a príbehu dodávali dynamickosť. Spisovateľka sa s nimi naozaj vyhrala a vytvorila tak ľudí, na ktorých tak skoro nezabudnete. Či už v kladnom, alebo zápornom význame.

„Dostane zápal pľúc a nikto nemá so sebou antibiotiká. 
S trochou smoly na to zomrie, ako to bolo v stredoveku bežné. Sme veľmi autentickí. Naozaj.“

Prečo áno?                                                                                                                                                                                   
Po knihe som siahla, pretože som už od autorky jedno dielo čítala (Erebos). Saeculum som dostala na Vianoce, bohužiaľ som sa k čítaniu dokopala až teraz. A dôvod? Erebos bol tak výborne napísaný, že som sa obávala, že ma Saeculum sklame. Viac som sa mýliť nemohla a ľutujem, že som knihu toľko odkladala. Doteraz som nebola veľkou fanúšičkou trilerov, ale asi budem nútená svoj postoj zmeniť. Pri čítaní mi krv tuhla v žilách, srdce mi búšilo... Nečakané zvraty, ktorých odhalenia sa dočkáte až na konci, vás stále nútia čítať ďalej a ďalej. Ja som knihu prečítala za dva dni, čo je vzhľadom na to, že má takmer 500 strán, u mňa rekord.  
Vôbec mi neprekážalo, že bola kniha písaná pohľadom rozprávača a nie hlavnej postavy. Bolo naozaj zaujímavé, ako sa autorka dokázala popasovať s povahami jednotlivých postáv a každému dopriala priestor na vyjadrenie. Niektorí sa ho chytili, iní nie.

 Prečo nie?                                                                                                                                                                                                Dobre, viem, že žiadna kniha nie je dokonalá. ALE! Saeculum so svojou dynamickosťou, dravosťou a originálnym príbehom má k dokonalosti až neuveriteľne blízko. Jedinú vec, ktorú musím vytknúť, bol trošku rozvláčny začiatok (cca 50 strán).

Hodnotenie:                                                                                                                                
Ursula Poznanski ma štýlom svojho písania a myslenia dokázala vtiahnuť do deja a už viac nepustiť. Začiatok knihy, ktorý sa trošku vliekol, je preto pre mňa zanedbateľný. Po prvýkrát v histórii preto knihe udeľujem bodovanie 5/5. 

1 komentár:

  1. Ahoj pěkná recenze Saeculum jsem četla i Erebos, Saeculum mě doslova dostala protože to je úžasná kniha a já jsem ráda že má někdo stejný názor :) jinak ten začátek mě také odradil, ale jinak je to opravdu super kniha :)

    OdpovedaťOdstrániť