utorok 18. apríla 2017

Zárezy smrti- recenzia

Autor: Veronica Roth
Počet strán: 416                                         
Vydavateľ: Slovart                                                                 
Rok vydania: 2017               
Jazyk: slovenský                                                                    Oficiálna anotácia: Vo svete, kde panuje násilie a neprávo, v galaxii, v ktorej niektorí nažívajú v priazni osudu, má každý človek špeciálny dar. Kým väčšina dokáže vyťažiť zo svojho daru čo najviac, Akosa a Cyru pre ich dary zneužívajú. 
Cyra je sestrou tyrana, čo vládne bojovnému národu. Má dar bolesti a sily, čo jej brat zneužíva, aby tyranizoval svojich nepriateľov. Cyra má však na viac, ako byť nástrojom v bratových rukách. Vzdoruje, je rýchlejšia a bystrejšia, než hockto predpokladá. 
Akos pochádza z mierumilovného národa a je nadovšetko oddaný rodine. Hoci ho ochraňuje jeho neobyčajný dar, keď ho s bratom chytia vojaci vyslaní Cyrinou rodinou, Akos sa snaží len o jediné – zachrániť najskôr brata na úkor vlastného bezpečia. Akos sa tak v sekunde ocitá uprostred Cyrinho sveta, kde panuje neopísateľné nepriateľstvo medzi ich rodinami a národmi. 
Akos a Cyra stoja pred rozhodnutím – pomôcť si navzájom a prežiť, alebo priniesť jeden druhému skazu.
"Tuším sme nevymysleli..." pri pleci sa mu objavila Isae, 
"ako sa dostaneme cez úplne prvé dvere."
"Ja som viac-menej rozhodnutý, že strážcovi jednoducho tresknem hlavu o stenu," odpovedal Akos.

Kvôli daru zabíjania som očakávala  badass hlavnú hrdinku, preto som bola prekvapená, keď som zistila, že Cyra je v skutočnosti presným opakom. Rozkazy brata plnila len zo strachu, že Ryzek vyzradí roky staré tajomstvo a odsúdi ju tak na smrť. Jej pravá povaha sa prejavila vo chvíli, keď na scénu prišiel Akos a prebudil v nej dosiaľ nepoznaný cit- lásku.
Autorka sa rovnako ako v Divergencii sústredila na vnútornú stránku postáv. Cyra s Akosom boli obaja v tínedžerskom veku, čomu zodpovedalo aj ich myslenie a konanie. Akosovi občas mutoval hlas, zatiaľ čo Cyra skúmala svoje pocity voči nemu. Obaja v istých situáciách pociťovali strach, smútok a bolesť. Postupom deja sa ich charaktery menili a vyvíjali. Vo svete, v ktorom boli nútení prežiť, postupne dospeli. Každá z postáv sa niekam posunula, či už k dobrému alebo k horšiemu. Vďaka neľahkému osudu pôsobili viac ľudsky a ja som v nich videla skutočné osoby. Práve osobnostné zmeny boli to, čo príbeh posúvalo ďalej.

"Hoci s ťažkým srdcom, ale spravodlivosti sa učinilo zadosť." 

Autorka sa však nesústredila len na vnútorný rast postáv. Svojim rozprávačským talentom dokázala vytvoriť úplne nový svet. Galaxiu obohatila radom planét, z ktorých každá bola niečím výnimočná. Jedna bola doslova obalená vodou, na inej rástli ľadové kvety a na ďalšej ste potrebovali ochranný oblek, aby ste prežili horúčavu. Fantázia autorky pracovala na plné obrátky a v Galaxii bolo možné snáď úplne všetko. Napriek množstvu odlišností tento vesmírny svet pôsobil usporiadane a ja som miestami až zatúžila byť jeho súčasťou. Dokázala som si predstaviť, ako z tíšky pripravujem utlmujúci odvar, alebo ako spolu s ostatnými oslavujem a chystám sa na Púť. Vďaka vysvetlivkám na konci knihy som sa nestratila a nevylámala som si jazyk na krkolomných názvoch bojových umení. A nie len tých. 
Mala by som však byť objektívna a pripraviť vás na to, že Zárezy smrti nie sú len akciou nabitý vesmírny príbeh. Aj talentovanej autorke ako je Veronica Roth sa stane, že niektoré pasáže nedomyslí, alebo ich naopak premyslí až príliš. Príkladom je konanie niektorých postáv, ktoré pôsobilo viac než nereálne. Málokto by sa dobrovoľne vydal do rúk nepriateľovi len tak, z ničoho nič. Takéhoto konania môže byť schopný len naozaj chorý jedinec, ktorého už omrzel život.
Zárezy smrti sa nevyhli ani predvídateľnému a tak trochu "klišé" deju. Hneď vysvetlím: hlavnej hrdinke, ktorá je trénovaná vrahyňa, sa pripletie do cesty neznámy mladík. Spočiatku na seba hádžu nenávistné pohľady, no postupne si k sebe nájdu cestu. Zaľúbia sa. Osud im však nepraje a hádže im polená pod nohy. V tomto prípade je jedným z polien viac než predvídateľná vzbura, ktorá sa šíri Galaxiou. Keďže je ich láska silná, spoločne prekonajú všetky prekážky a nakoniec sa pridajú k povstalcom.
A sme tam, kde sme nechceli byť, a teda pri námete na každú druhú YA dystópiu. Originálnosť sa v tomto smere ďaleko nepohla. Osobne dúfam, že sa autorka v pokračovaní viac zameria na dejovú líniu a vyhne sa predpotopným situáciám. 

Hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára