utorok 7. februára 2017

Upír Nula- minirecenzia

Autor: David Wellington
Názov: Upír Nula
Počet strán: 272
Vydavateľ: Naše vojsko
Rok vydania: 2010
Jazyk: český


Po masakri v Gettysburgu na seba šerif Spojených štátov Jameson Arkeley prijal upíriu kliatbu. Zachránil tak život policajtke Laure Caxtonovej, ktorá teraz nie len že preberá jeho miesto v úrade, ale zastupuje ho aj ako lovkyňa upírov. Caxtonová čelí neľahkej úlohe- musí nájsť a zneškodniť Jamesona. Obáva sa totiž, že by sa z neho mohlo stať stvorenie, ktorého sa všetci obávajú- Upír Nula. Toto poslanie zahŕňa mimo iného aj ochranu Arkeleyho rodiny, ktorú sa bývalý šerif rozhodol postupne vyvraždiť...


Séria o policajtke Caxtonovej je ako horská dráha. Občas hore, občas dole. Prvý diel bol plný akcie, naháňačiek a vrážd. Druhý diel klesol dosť hlboko, keďže sa celý čas takmer nič nedialo a ja som len s nechuťou obracala stránky. S príchodom tretej časti príbehu vo mne autor opäť vzbudil záujem. Arkeley, ktorý sa v druhom dieli takmer vôbec nevyskytoval, dostal v Upírovi Nula miesto, ktoré si zaslúži. Jeho krvilačné vyčíňanie a bezohľadnosť dodávali príbehu akčnosť. Nepredvídateľnosť jeho konania ma neustále držala v napätí. Čo sa týka Laury Caxtonovej, tá konečne urobila niečo so svojím životom a prestala sa ľutovať. Jej praktiky vypočúvania, ktoré často hraničili až s mučením, ukázali, ako ďaleko je schopná zájsť, aby dosiahla svoj cieľ.  Jednoznačne nabrala sebavedomie.

Autorov štýl písania je tak podrobný, že doslova vidíte odohrávajúce sa scény. Postup vyšetrovania, vypočúvania a všetkých záležitostí naokolo je vykreslený neskutočne vierohodne. Kde-tu sa vyskytne nejaké nepekné slovo, ale to k policajnému vyšetrovaniu predsa patrí. Kniha je rozdelená na niekoľko častí, pričom každá sa začína menom osoby, ktorá v danom úseku zohráva hlavnú úlohu. Príbeh je tak prehľadnejší a spolu s obálkou knihy je doslova pastvou pre oči. Ak máte radi krváky a upírov (žiaden Twilight, ale naozajstné vražedné beštie) kniha je pre vás ako stvorená.

Moje hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára