streda 25. júla 2018

Mágia a podivné názvy!


Autor: Sebastien de Castell
Názov: Divotvůrce
Počet strán: 408
Vydavateľ: Egmont ČR
Rok vydania: 2017
Jazyk: český
Oficiálna anotácia: Divotvůrce Magie je zrádná hra. Kellen je pouze několik okamžiků od svého prvního magického souboje a čtyř zkoušek, které z něj mají udělat divotvůrce. Je tu však jeden problém: jeho magie je slabá. Jste-li zavěcenci Jan’Tepu a blíží se vaše šestnácté narozeniny, měli byste být připraveni prokázat své magické schopnosti. Buď to, nebo mít v záloze nějaký zázrak. Jenže Kellen nemůže spoléhat ani na jedno z toho. Nezdědil totiž žádné magické nadání a nemá tedy výjimečné schopnosti jako ostatní. Ví, že bude muset použít pár triků, aby nezneuctil svou rodinu a nestal se sha’tepským sluhou. A tak, když do městečka přibyde rázná a přímočará cizinka, Kellen je samé ucho. Ferius Parfax je ostřílená světačka, vyhnankyně, kterou musí uživit bystrý rozum a tři balíčky karet. A s kartami, které mu rozdal nemilosrdný osud, se Kellenovi bude hodit každá pomoc.

“Život je prokletí, chlapče. Láska je lék.” 

Knižka sa mi dostala do rúk koncom minulého roka, kedy som zúfalo potrebovala rozptýlenie. Hľadala som knihu, ktorá ma vytrhne z tohto sveta a ktorá mi prinesie potešenie. Zaujímavý životopis samotného autora len dosvedčil, že pôjde o netradičné dielo. Sebastien de Castell síce vyštudoval archeológiu, no skoro pochopil, že toto nebude jeho cesta. Začal sa preto venovať hudbe, divadlu a projektovému manažérstvu.
Osobnosť autora sa odráža aj v samotnom deji. Hlavný hrdina Kellen vyčnieva z davu, no zďaleka nie svojou neohrozenosťou. Kniha sa radí medzi YA literatúru, čoho sa autor aj pridržiaval. Kellena vystavoval nebezpečným situáciám, no narozdiel od ostatných kníh tohto žánru, pohrával sa s detskou časťou mysle hlavného hrdinu. Jeho reakcie korešpondovali s vekom a situáciou, v ktorej sa Kellen ocitol. V hraničných situáciách De Castell nenechal Kellena samého, ale schoval ho pod ochranné krídlo rodiny a priateľov, čo hlavný hrdina len uvítal.

Jsem ženská, chlapče. Zřejmě jsi ještě žádnou neviděl, jelikož ses narodil v tomhle zapadákově, ale jsme jako chlapi, jen šikovnější a s větší kuráží.”

Anotácia nám sľubuje dej plný mágie a napätia, hrátky osudu a boj dvoch klanov. Autor nám naozaj poskytol prašťanie magických iskier, no narazil pri názvoch mien a rádov. Jan’Tep, Sha´tep, Ferius Parfax… Trvá niekoľko desiatok strán, kým si čitateľ dokáže zapamätať špecifiká klanov, ich zákony a členov. Mená autor akoby rozdelil na slabiky, vhodil ich do klobúka a náhodne vyťahoval a spájal (žeby to bol „magický“ zámer?). Hlavnú líniu deja narúšalo moje premýšľanie, kto je kto a proti komu vlastne bojuje.

Ak ale opomenieme krkolomné názvy, dostaneme vcelku príjemnú fantasy so sympatickým hlavným hrdinom a zaujímavou „kočkoveverkou“. Oku lahodiaca obálka s Kellenom a Ferius Parfax len vyzdvihuje neobvyklý príbeh.

Hodnotenie:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára