nedeľa 2. júla 2017

Kathy Reichs, Brendan Reichs- Korisť

Autori: Kathy Reichs, Brendan Reichs
Názov: Korisť
Počet strán: 360
Vydavateľ: Slovart
Rok vydania: 2014
Oficiálna anotácia: Tory, Sheldon, Ben a Hiram nie sú obyčajné decká. Odkedy zachránili Coopera, šteňa vlčiaka nakazené vzácnym kmeňom parvovirózy, sú ako svorka na stope zločinu! Ale miesto, ktoré ich spojilo – Loggerheadský výskumný inštitút –, je v ohrození. Prišiel o financovanie. Tory si však spomína na dávnu charlestonskú legendu o poklade pirátky Anne Bonneyovej, ktorý nikto nikdy neobjavil. A pirátska korisť je presne to, čo by zachránilo Loggerhead. Má to len jeden háčik: Viráti nie sú jediní, kto sa zháňa po poklade. Aby získali pirátsku korisť pre seba, budú musieť siahnuť na dno svojich novonadobudnutých vlčích schopností. Ani to však nemusí stačiť, aby sa oni sami nestali korisťou nebezpečného zločinca.

V pokračovaní Virátov sa opäť stretávame s Tory Brennanovou a jej priateľmi Sheltonom, Benom a Hiom. Tory v prvom dieli vystupovala príjemne. Získala si moje sympatie vďaka ochote bojovať za správnu vec a nevzdať sa. S Virátmi bola za jedno, tiahli za jeden povraz. V Koristi som však mala pocit, akoby sa od "svorky" odčlenila. Povedala som si 'dobre, príbeh len začína, ono ju to prejde'. Lenže neprešlo. Celú dobu vystupovala ako samostatná jednotka. Autori sa zamerali na ňu a ostatných Virátov vytesnili. Nebolo im poskytnuté miesto na vývoj a presadenie. Celé javisko zabrala Tory, čo nakoniec viedlo k jej poklesu v mojich očiach. 

Na druhú stranu musím pochváliť prácu s vedľajšími postavami. Honba za pokladom priniesla do príbehu množstvo nových charakterov. Autori umožnili čitateľom preniknúť do ich mysle, ale zároveň neodhaliť tajomstvo. Keďže ide v podstate o kriminálku, čitateľa napínali až do poslednej strany. V snahe zabrániť odhaleniu páchateľa vložili do príbehu obrovské množstvo zavádzajúcich informácií. Ja sama som mala problém uhádnuť, kto za tým všetkým vlastne bol. 

Záver knihy, rovnako ako pri prvom dieli, bol viac než prekvapivý. Ani jedna z postáv, ktorej som pripisovala vinu, vinnou v skutočnosti nebola. Opäť sa ukázalo, že Kathy Reichs je vo svojom obore naozaj zbehlá. Jej vedecké vnútro sa taktiež nezaprelo. Do príbehu vsadila informácie z oblasti biológie, anatómie človeka a histórie. Občiansku vojnu a vznik Charlestonu máte ako na dlani. 

Čo sa týka obálky knihy, nemám čo namietať, vystihuje samotný príbeh. Mapa vnútri je vynikajúcou pomôckou pri orientácii počas čítania. 
Hodnotenie:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára