nedeľa 26. marca 2017

Kristin Cashore- Výnimočná (minirecenzia)

Autor: Kristin Cahore
Názov: Výnimočná
Počet strán: 411
Vydavateľ: Edipos
Rok vydania: 2009
Jazyk: slovenský
Oficiálna anotácia: Dej sa odohráva v krajine, kde sa rodia ľudia so zvláštnou schopnosťou, výnimočným obdarením. Ostatní sa ich boja, pohŕdajú nimi, alebo ich zneužívajú. Hlavná hrdinka románu Katsa bola obdarená schopnosťou, ktorou sama pohŕda. Je výnimočná v zabíjaní. Jej život ovládol strýko Randa, kráľ Middlensu. Mala zaňho vykonávať nekalú prácu, trestať, mučiť alebo zabíjať každého, kto sa mu znepáči. Keď sa prvý raz stretla s princom Poom, ktorý bol obdarený schopnosťou bojovať, nemala ani tušenie, ako sa zmení jej život. Nikdy by jej ani na um nezišlo, že sa stane jeho priateľkou. Nikdy by si ani nepomyslela, že sa dozvie celú pravdu o svojom výnimočnom nadaní, príšernom tajomstve, ktorým by dokázala zničiť všetkých sedem kráľovstiev.

Výnimočná je naozaj výnimočná. Či už originálnym príbehom, skvelým spracovaním, alebo detailne vykreslenými postavami. Hlavná hrdinka Katsa spolu s princom Poom a malou Bitterblue si získali moje srdce svojou ľudskosťou a úprimnosťou. Autorke sa podarilo vytvoriť postavy, ktoré sa neboja vystúpiť z kruhu. Neboja sa postaviť svojej minulosti, vzoprieť sa osudu a bojovať za správnu vec.
Myslenie a konanie postáv je prirodzené ich veku a nadobudnutým skúsenostiam, čo som naozaj ocenila. Neraz sa stane, že sa hlavný hrdina , väčšinou tínedžer, správa ako 30-ročný dospelý človek.

Čo sa týka deja, autorke patrí môj obrovský obdiv. Vytvorila svet, ktorý aj keď bol za hranicami fantázie,  mi veľmi pripomenul ten náš. Odlišnosť bola vnímaná ako niečo negatívne, niečo, čoho sa ľudia báli a stránili sa toho. Hlavní hrdinovia sa pre tento „hendikep“ neraz cítili menejcenní a nadbytoční. Rovnako, ako je to v skutočnom svete.
Autorkin štýl písania je naozaj jednoduchý, vďaka čomu sa príbeh rýchlo číta. Autorka píše pútavo, nezaoberá sa žiadnymi zbytočnými omáčkami a niekoľko stranovými opismi. Každá kapitola je dôkladne premyslená a nadväzuje na hlavnú dejovú líniu.
Nesmiem zabudnúť na okúzľujúcu obálku s hlavnou hrdinkou. Naozaj sa podarila.

Hodnotenie:


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára