štvrtok 16. marca 2017

Dívka z nočních můr- recenzia

Autor: Kendare Blake
Názov: Dívka z nočních můr
Počet strán: 288
Vydavateľ: Baronet
Rok vydania: 2013
Jazyk: český
Oficiálna anotácia: Před několika měsíci Anna Korlovová ve svém sklepě otevřela bránu do pekla a zmizela, ale lovec duchů Cas Lowood se přes to nedokáže přenést.
Přátelé Casovi připomínají, že se Anna obětovala, aby on mohl žít – a ne aby chodil po světě napůl mrtvý. Cas ví, že mají pravdu, ale v jeho očích se žádná živá dívka, kterou může potkat, nevyrovná mrtvé dívce, do níž se zamiloval.
Vidí teď Annu všude – někdy v nočních můrách, a někdy dokonce za bílého dne. Něco s ní ale není v pořádku a nejsou to jenom sny. Někdo Annu mučí a pokaždé, když se mu zjeví, je trýzněna novým a ještě krutějším způsobem.
Cas netuší, co se s Annou stalo, když zmizela v pekle, ale ví, že si nezaslouží, co se jí tam děje. Anna mu nejednou zachránila život a je načase jí oplatit laskavost.


Ale pak se na mě podívá, přímo na mě, přímo mně do očí a mně je jedno, co říkala předtím. 
Vidí mě. Vím, že mě vidí.
´Cassio,´ zašeptá. ´Dostaň mě odsud.´“

Postavy:
Hlavný hrdina Cas, ktorý na konci prvej knihy prišiel o svoju priateľku Annu, prežíva ťážké obdobie. Nie len, že má nočné mory, v ktorých Anna trpí a žiada ho o pomoc, ale svoju mŕtvu priateľku vidí aj v reálnom svete. Niekomu by sa mohlo zdať, že neustále za Annou fňuká (ako som už v mnohých recenziách čítala), no mne to tak neprišlo. Jeho stav zodpovedal situácii, v ktorej sa odrazu ocitol a z ktorej sa nevedel pohnúť. Naozaj som ocenila, že sa nehral na hrdinu a ukázal, že aj prvotriedny zabijak duchov má občas ťažké obdobie.
Čo sa týka Thomasa a Carmel, Casových priateľov, tým autorka konečne poskytla priestor na presadenie. V prvej knihe boli obaja akosi odsunutí na okraj, zatiaľ čo v pokračovaní výrazne ovplyvňujú dianie príbehu. Za ten čas Thomas dospel a osvojil si mágiu, len aby mohol pomôcť priateľovi v núdzi. Autorka sa s ním ako s postavou pekne vyhrala. Z chlapca sa stal muž (teda takmer), čomu často zodpovedali aj jeho myšlienky. Možno práve preto som si ho tak obľúbila.
Ženské osadenstvo bolo posilnené tajomnou Jestine. Môžem vám povedať, že táto babenka dodala príbehu šťavu. Konečne nejaká badass hrdinka, ktorá sa nebojí zmlátiť chlapa trikrát väčšieho než je ona sama. 
Moje dobré dojmy nadobro pochovala Casova mama. Neviem, o čo autorke išlo, ale nech už to bolo čokoľvek, poriadne sa sekla. Mama hlavného hrdinu totiž bola presným opakom všetkých mám, a teda milujúcich a snažiacich sa chrániť svoje deti. Táto žena sa totiž absolútne nezaujímala o to, že jej syn zabíja monštrá a kedykoľvek pri tom môže zomrieť. Počas celého príbehu s ním prehodila len pár slov a keď sa vydal na samovražednú misiu, ani sa ho nepokúšala zastaviť. Ba naopak, podporovala ho v tom. Je toto normálne?

„´Co se děje?´
´Nic,´ odpovím. ´Odpoledne jsme byli na zajímavé návštěvě u Thomasovy mrtvé tety. Prozradila nám, jak mluvit s Annou.´“

Prečo áno?
Dívka z nočních můr spolu s Annou krví oděnou sú jedny z najoriginálnejších kníh, aké som v poslednej dobe čítala. Rokmi otrepaná téma duchov je poňatá z úplne inej perspektívy, vďaka čomu príbeh nadobúda nový rozmer.
Postavy sú vyobrazené realisticky so skutočnými (aspoň väčšinou) problémami. Neobyčajný nádych príbehu dodáva aj osobitný štýl písania autorky. Kendare Blake má jednoducho svoj spôsob písania, ktorý však nemusí všetkým vyhovovať.
S predvídateľnosťou napredovania príbehu je to rôzne, nášťastie autorka zväčša prekvapí. Nechá príbeh odohrávať sa vo vašej hlave, a na poslednú chvíľu zmení svoje plány.

Prečo nie? (obsahuje menší spoiler)
Napriek tomu, že by malo ísť o hororový príbeh (ako už sám názov napovedá), kniha sa okolo hororu len mihla. A to na začiatku a pár strán pri konci. Opäť sa nevyhnem porovnávaniu s prvým dielom, kde som takmer celý čas ani nedýchala a na konci mi šlo srdce vyskočiť z hrude.
Pri druhej knihe som otáčala stránky a mala som pocit, že čítam nejaký román o nenaplnenej láske dvoch tínedžerov. Tajomno a napätie sa z príbehu takmer úplne vytratili a z hororovej knihy sa stala oddychovka na letné dni.
Na kvalite príbehu ubral najmä záver knihy. Keďže ide o dvojdielnu sériu, čakala som ak už nie šťastný koniec, tak aspoň veľkolepé finále, na ktoré tak skoro nezabudnem. Po prečítaní som však mala pocit, akoby sa autorke už ďalej nechcelo písať, a tak len narýchlo niečo naškrabala, aby príbeh neostal bez konca. Všetko sa zbehlo neskutočne rýchlo. Akoby autorka úplne prehliadla snahu Casa dostať Annu naspäť. Po tom, ako o ňu bojoval a bol ochotný za ňu zomrieť, ju nechal len tak odísť. Žiadna rozlúčka. Akože vážne?

Hodnotenie:

4 komentáre:

  1. Knizku neznam ale autorku jo :) Kazdopadne nevypada to spatne :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Odporúčam prečítať si, príbeh aj napriek menším restom stojí za to. :)

      Odstrániť
  2. Výborne napísané! Som si istá, že sa na našej literárnej súťaži umiestniš. :)

    OdpovedaťOdstrániť